Saturday, August 3, 2013

MULAKAN LANGKAH ANDA SEKARANG

Great info..sgt sesuai utk mereka yg nak mulakan bisness..jgn sempitkan pemikiran anda...
crdt to Ismalina Ishak.
 
ON NETWORKING

Semua bisness perlu network!
Network ni rantaian yang penting dalam biz; consist of vendors kita, customers, distributors, stokis etc.
Ramai yang selalu salah anggap; in my line of biz kena cari orang...eh, biz lain pun cari orang jugak dearrr....
Habis sape nak beli pelbagai produk lat luar sana?
Kalo biz lain tak perlu network; kenapa sibuk semua biz nak buat FB fanpage? Nak banyak LIKES? Sebab diorang nak reach out to diff market and strangers!

Kalo kita buka biz sekadar nak jual kat kawan-kawan kita je....setakat mana lah sangat volume jualan kita? Biz mana-mana pun works the same way:

Profit margin x Sales Volume!

kenapa Anis Moist Choc Cake and Krunchy Karamel Almond tu sibuk advertise nk cari distributor barangan mereka? Sebab kalo kudrat 1 orang tak sama macam 100 orang! Jaringan network 1 orang walaupun dengan advertising takkan sama dengan 100 malah 1000 distributor!

So ; beza sangat ke buat biz Hai O ngan biz biasa?
Dun think so! Malah kalo buat biz Hai O dapat lagi loyalty point for accumulated group purchase!
Untung runcit (margin) dapat, bonus loyalty pun dapat!

Kalo nk buat biz sikit-sikit sekadar jual kat family-family je...maknanya minda kita masih belum betul-betul macam orang biz!
Kalo buat biz malu nk menjual barang /servis, malu nak buat network, malu nak intro peluang buat duit kat org lain...mentaliti biz kita belum 'sampai'!

Sampai bila nak cari orang? ada yang tanya....sampai biz kita boleh bergerak sendiri tanpa advertising
But tengoklah household name macam Maggi, Colgate, Nescafe - mereka masih cari orang, lebarkan network and market penetration!

Logiknya, kalo kita nak jadi besar macam tu...network mestilah keep on berkembang kan?
So janganla sempitkan minda dengan alasan tanak cari org! Celah bedah mana biz apa pun yg kita nak buat, mesti kena cari org...sebab kalo tak orang tak tau pun yang kita ni PENJUAL dan APA KITA JUAL.

Now, peluang untuk buat income RM4,500 masih terbentang luas untuk kami share pada anda semua
Our biz is legitimate, syariah compliance, flexible and fair!




liza 
013-9106171

No comments:

Post a Comment