Friday, December 27, 2013

Hai-O Marketing Sdn Bhd Patuh Syariah?

Dear Gentle Readers,

Sebagai seorang mukmin, status HALAL adalah sangat penting kepada kita, sebab apa yg kita peroleh & belanjakan kepada keluarga kita akan menjadi darah daging kita.

As such, saya selalu dapat soalan, HALAL ke biz dengan Hai-O ni? Yelah, nama pun dah bunyi2 syarikat cina kan… Tambahan pula, baru2 ini our parent company Hai-O Enterprise baru sahaja dikeluarkan daripada senarai SEKURITI PATUH SYARIAH oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

OK, first uols kena tau, apa maksud SEKURITI?

Menurut wikipedia, ensiklopedia bebas:
Satu sekuriti adalah secara umumnya satu instrumen kewangan boleh runding membaur yang mewakili nilai kewangan.[1] 


Sekuriti pada umumnya dikelaskan kepada:


OK, so apa kaitan biz yang saya buat dengan sekuriti HAI-O ENTERPRISE ni?

Hai-O Enterprise adalah syarikat induk (parent company) & Hai-O Marketing Sdn Bhd pula adalah salah satu anak syarikat yang berdaftar di bawah Hai-O Enterprise group of companies. Sebagai contoh lain, PETRONAS (Petroliam Nasional Berhad) adalah syarikat induk/mak… Dia ada beratus2 anak syarikat bawah dia e.g. PETRONAS Gas, PETRONAS Chemical, PETRONAS Dagangan & macam2 lagi.

Bawah Hai-O Enterprise ni ada banyak lagi anak syarikat lain selain Hai-O Marketing Sdn Bhd yang terlibat dalam pelbagai bentuk & jenis perniagaan e.g.Contoh macam Hai-O Medicine ni ada memasarkan herba & ubatan cina (yang mungkin halal atau x halal); Hai-O Raya Bhd ni pulak uols akan selalu nampak di tepi2 jalan, dia ala2 sensei cina jual herba, alkohol dll lagi. So, sebagai parent company, Hai-O Enterprise akan consolidate akaun semua anak2 syarikat di bawah naungan dia & menjual saham di atas nama syarikat Hai-O Enterprise di Bursa Saham Malaysia. 


OK, perasan tak yang dikeluarkan daripada senarai SEKURITI PATUH SYARIAH oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia tu siapa? Hai-O Enterprise ke Hai-O Marketing Sdn Bhd? WHY? Kenapa dulu patuh syariah & sekarang tidak?


Rujuk jawapan daripada HQ kami :


Since penjualan & keuntungan daripada penjualan alkohol & ubatan yang tidak HALAL melalui anak syarikat Hai-O Enterprise YANG LAIN melebihi tanda aras 5% daripada hasil syarikat, maka ia dikeluarkan daripada senarai SEKURITI PATUH SYARIAH oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Ini penting supaya income yang didapati daripada DIVIDEN atau penjualan semula SAHAM syarikat itu adalah pendapatan pelaburan yang halal. Ada beza antara ‘investment income’ dengan ‘business income’.


Macam saham ni, kira investment income. kita beli saham, simpan setahun then company akan bayar dividen jika syarikat mengalami keuntungan. Dan bila2 masa kita nak jual, kita jual sahaja saham kita di pasaran untuk dapatkan semula modal & untung (capital gain) jika ada. Business income ni lain. Kalau saya jual produk, baru saya dapat untung runcit 10-20% daripada harga modal & juga komisyen daripada syarikat Hai-O Marketing Sdn Bhd. saya x boleh duduk diam goyang2 kaki je. Kalau melabur dalam saham kita x yah buat apa2. Just tunggu je harga naik & then jual untuk dapat untung segera. Kalau nak simpan buat pekasam pun boleh, kutip je dividen setiap tahun…

Biz yang saya ceburi sekarang ni bersama Hai-O Marketing Sdn Bhd, BUKAN Hai-O Enterprise. Ia adalah 2 entiti perniagaan yang BERBEZA. Segala bentuk bonus, komisyen atau insentif yang kami peroleh adalah daripada syarikat Hai-O Marketing Sdn Bhd. Even Head Quarters Hai-O Marketing Sdn Bhd pun berbeza daripada Hai-O Enterprise. HQ Hai-O Marketing Sdn Bhd di Wawasan Hai-O & HQ Hai-O Enterprise di Wisma Hai-O. Dekat tapi lain.

Way I look at it, selagi produk & marketing plan yg dikeluarkan oleh syarikat Hai-O Marketing Sdn Bhd adalah HALAL & memenuhi syarak, tiada masalah besar untuk kami sebagai usahawan Hai-O. Ini kerana kami bernaung di bawah Hai-O Marketing Sdn Bhd, BUKAN Hai-O Enterprise.

1) untuk status halal produk : syarikat mempunyai sijil halal sama ada drp JAKIM atau badan islam luar negara yg diiktiraf oleh JAKIM seperti yang tertera di laman web JAKIM :


Anda boleh terus call atau hubungi HQ jika mahukan salinan sijil halal tersebut.


2) untuk status halal marketing plan : anda boleh merujuk kepada GARIS PANDUAN PERNIAGAAN JUALAN LANGSUNG SECARA PEMASARAN BERBILANG TINGKAT (MULTI-LEVEL MARKETING) MENURUT SYARIAH yang juga dikeluarkan oleh JAKIM.


Boleh rujuk marketing plan kami & akan nampak tiada satu pun yang melanggar syarak seperti yang ditetapkan dalam garis panduan oleh JAKIM. 


Kesimpulan : In Shaa Allah perniagaan bersama Hai-O Marketing Sdn Bhd adalah HALAL & memenuhi syarak kerana produk nya halal & marketing plan nya mengikuti garis panduan yang patuh syariah seperti yang ditetapkan oleh JAKIM.
TETAPI pembelian sekuriti daripada syarikat Hai-O Enterprise adalah tidak patuh syariah. Jadi, jika anda merupakan salah seorang pemegang saham syarikat tersebut, sila cepat2 lupuskan pegangan saham.


Kuliah Ustaz Azhar Idrus:Wallahualam.


Ermmmm SMARTAG pun dah x patuh syariah.
Tapi itu x bermakna smart tag yg kita pakai kat tol tu HARAM kan?
Kind Regards,

Leezza
013-9106171 / 011-25230786


credit to: Hazawani Halin


No comments:

Post a Comment